banden en velgen

Banden & velgen

 

Met Bossche Banden Service als onderdeel van Olie&zo Garage, hebben we veel specialistische kennis van banden in huis. Of je nu op zoek bent naar de juiste band voor jouw auto, caravan, aanhangwagen of camper, voor elk voertuig helpen wij je aan de beste band die geschikt is voor waar jij hem voor wilt gebruiken. Wij geven je op alle 3 de locaties van Olie&zo graag advies.

Zomerbanden, winterbanden of all-season-banden?

Zomerbanden
Met 'zomerbanden' worden eigenlijk de gewone personenwagenbanden bedoeld die standaard onder je auto zitten. Bandenfabrikanten gebruiken de term zomerbanden enkel en alleen om het verschil aan te geven tussen zomer- en winterbanden.

Winterband versus zomerband
Een winterband biedt extra veiligheid bij temperaturen onder 7°C. Dat is in grote lijnen te danken aan de twee belangrijkste verschillen tussen zomer- en winterbanden.

Allereerst is de rubbersamenstelling van een winterband anders. Hierdoor blijft een winterband ook bij lage temperaturen flexibel, dat zorgt voor meer grip. Het rubber van een zomerband wordt in de winter hard en heeft dus juist minder grip.

Ook heeft een winterband lamellen, dat zijn kleine maar zeer effectieve inkepingen in de profielblokken. Deze zorgen voor extra grip bij optrekken en remmen. Een auto op winterbanden die 100 km/u rijdt en remt op een nat wegdek, staat vier meter eerder stil dan dezelfde auto op zomerbanden. Dat kan het verschil betekenen tussen wel of geen aanrijding.

En in zachte winters?
Ook bij de relatief zachtere winters is de temperatuur 's ochtends vroeg en aan het einde van de middag gemiddeld onder de 7°C. Dat zijn juist de momenten dat veel automobilisten de weg opgaan. Het Nederlandse klimaat laat zich helaas niet voorspellen. Met winterbanden kom je niet voor verrassingen te staan en kunt je tenminste altijd veilig je woonwijk uitrijden.

Extra bandencontrole
Wie kiest voor winterbanden, komt twee keer per jaar naar de garage voor de bandenwissel. Wij wisselen niet alleen de banden, maar controleren meteen twee keer per jaar de staat van je banden, wielen en remmen. Zo nodig geven wij je advies, denk aan uitlijnen als er ongelijkmatige slijtage van de banden wordt geconstateerd. Je auto wordt elk halfjaar gecheckt op enkele punten die een grote invloed hebben op de verkeersveiligheid. Daarnaast gaan je banden langer mee en daalt het brandstofverbruik.

Europese regels voor winterbanden en sneeuwkettingen
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dit is anders in andere landen binnen Europa. Bijvoorbeeld in Duitsland zijn winterbanden verplicht onder winterse omstandigheden.

Sneeuwvloksymbool en M+S-markering
Wij adviseren winterbanden aan te schaffen die voorzien zijn van het sneeuwvloksymbool èn M+S-markering. Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen namelijk aan Europese praktijkproeven voor grip op aangereden sneeuw en hebben hierdoor veel meer tractie op een besneeuwd en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.

Welke winterbanden kies je?
Neem banden in de voorgeschreven (standaard) bandenmaat. Heb je erg brede banden en grote velgen, dan is het verstandig te kiezen in de kleinst voorgeschreven bandenmaat met bijbehorende velgen. Bij gladheid geldt een breed contactvlak tussen band en wegdek immers als een nadeel.

All-season-banden
Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all-season-banden, ook wel vierseizoenenbanden genoemd. Een all-season-band is een compromis. Zomer- en winterbanden zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor hoge en lage temperaturen, ze presteren daardoor beter en zijn dus veiliger. En ook al zijn de vierseizoenenbanden met een sneeuwvloksymbool volgens de definitie echte winterbanden, tijdens winterbandentests presteren specifieke winterbanden beter. In de zomerbandentests scoren zomerbanden op alle vlakken beter dan de allseasonbanden.

Op basis van de auto die je rijdt en je rijgedrag geven wij je graag advies.

Bron: Vaco (Bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche)

Banden advies op maat
Bij de vestigingen van Olie&zo Garage kun je terecht voor alle bekende A-merk banden en diverse B-merken waaronder ons huismerk Maxxis.

Welke band het meest geschikt is voor jouw auto (caravan, aanhangwagen, camper) is afhankelijk van diverse factoren:
- de soort auto die je rijdt
- jouw rijstijl
- je aantal te rijden km's per jaar
- de omstandigheden waaronder gereden moet worden
- het beschikbare budget

We geven je graag advies op maat en daarom is het ook het prettigst als je even langs komt voor het juiste bandenadvies. Kijken we meteen of je auto ook uitgelijnd moet worden zodat je zo comfortabel mogelijk kunt rijden, je banden zo optimaal mogelijk presteren en zo lang mogelijk meegaan.

Bandenlabel
Alle banden worden vanaf 2012 voorzien van een bandenlabel. Hierdoor kun je banden eenvoudig vergelijken op het gebied van:
- grip op nat wegdek
- brandstofefficiëntie
- geluid

Bandenopslag

Thuis geen plaats om je winterbanden op te slaan? Of gewoon geen zin om daar mee te sjouwen? Geen probleem. Wij slaan de banden graag voor je op.

Velgen

Velgen dragen een groot deel bij in de uitstraling van jouw auto. Zwart, antraciet, zilver of liever een kleurtje? Je bepaalt zelf wat bij je past. Lichtmetalen velgen of aluminium velgen geven je auto een modern en sportief uiterlijk en zijn ook nog roestbestendig.

 

bandenservice-logobalk.png